C-vitamiini ehkäisee vihreän teen katekiinien hajoamista

>> 10.3.2009


Vihreän teen merkittävimmät terveysvaikutukset johtuvat sen katekiineista. Katekiinit kuuluvat flavonoideihin ja ovat vihreän teen yleisin polyfenoliryhmä. Vihreän teen tärkein katekiini on epigallokatekiinigallaatti (EGCG). Sen terveysvaikutuksista on eniten näyttöä, mutta myös muut katekiinit ovat terveydelle hyödyllisiä.

Vaikka katekiinien biosaatavuus ihmisen elimistössä on varsin huono, jo muutama kuppi vihreää teetä päivässä nostaa plasman antioksidanttipitoisuutta huomattavasti. Siitä huolimatta keinojen etsiminen katekiinien biosaatavuuden parantamiseksi on hyödyllistä, erityisesti jos haluaa maksimoida terveysvaikutukset juomatta kymmentä kupillista päivässä tai nauttimalla vihreän teen katekiineja kapselimuodossa.

Samalla saamme lisää näyttöä siitä, onko katekiinien lisääminen tuotteisiin, joissa sitä ei luonnostaan esiinny, todella hyödyllistä. Esimerkiksi Coca-Cola on huomannut vihreän teen suosion ja tuonut markkinoille kolajuoman, jossa on mukana vihreän teen uutetta. Mikäli katekiinit eivät kuitenkaan säily, myös mahdolliset terveysvaikutukset katoavat.

Askorbiinihappo ja sitruunahappo vihreässä teessä

Chen ja kumppanit vertasivat sitruunahapon ja askorbiinihapon (joka on toinen nimi c-vitamiinille) vaikutusta vihreän teen katekiinien stabiiliuteen. He sekoittivat katekiineja natriumfosfaattiliuokseen ja lisäsivät sitten joukkoon joko sitruunahappoa tai askorbiinihappoa nähdäkseen, kuinka ne vaikuttivat katekiinien hajoamiseen.

Kahden tunnin kuluttua puolet katekiineista pelkässä natriumfosfaattiliuoksessa oli hajonnut. Sitruunahapon lisääminen ei estänyt katekiineja hajoamasta. Askorbiinihappo sen sijaan suojasi katekiineja hajoamiselta jopa 20 tunnin ajan.

Natriumfosfaattiliuoksen pH-arvo oli 7,42. Sitruunahappoa tai askorbiinihappoa sisältävien liuosten pH-arvot olivat 7,28 ja 7,38. Liuosten happamuus siis kasvoi vain vähän sitruunahapon tai askorbiinihapon lisäämisen seurauksena. Koska askorbiinihappo nosti happamuutta vähemmän kuin sitruunahappo, sen katekiineja stabiloiva vaikutus ei johtunut happamuuden muutoksesta.


Vihreä tee, katekiinit ja c-vitamiini
Hajoamiselta suojaava vaikutus kasvoi annoksen kasvaessa. Kun liuos sisälsi 0,005 mg/mL c-vitamiinia, vaikutusta ei havaittu lainkaan. 0,05 mg/mL vähensi katekiinien hajoamista hieman, kun taas 0,1-0,2 mg/mL vähensi hajoamista merkittävästi. Kaikkein tehokkain annos oli suurin annos eli 0,2 mg/mL.

C-vitamiini ja vihreä tee käytännössä

Mitä tutkimuksen tuloksista on pääteltävä? Ensinnäkin voidaan todeta, että tutkijoiden käyttämä liuos sisälsi 0,5 milligrammaa katekiineja per millilitra. Yksi kupillinen vihreää teetä on kooltaan noin 2,5 desilitraa (eli 250 millilitraa). Katekiinien määrä riippuu monesta seikasta, mutta varovaisempien arvioiden mukaan yhdessä kupillisessa on noin 100 mg katekiineja. Kupillisessa vihreää teetä olisi siis tällöin 100 mg / 250 mL = 0,4 mg/mL katekiineja, mikä vastaa melko tarkkaan tutkimuksessa käytettyä määrää.

Toisekseen, kaikkein paras vaikutus nähtiin silloin, kun c-vitamiinin määrä liuoksessa oli 0,2 mg/mL. Jos yhden kupin koko on 2,5 desiä, tämä vastaisi 500 mg c-vitamiinia. Yksi teelusikallinen askorbiinihappojauhetta sisältää noin 5 grammaa c-vitamiinia, joten 1/10 teelusikallista per kuppi riittäisi vastaamaan tutkimuksessa käytettyä määrää.

Nämä laskelmat eivät välttämättä ole tarpeen, sillä aikaisempien tutkimusten perusteella katekiinien stabiilius riippuu osaksi liuoksen pH-arvosta siten, että happamat liuokset aiheuttavat vähemmän hajoamista kuin emäksiset liuokset. Koska vihreän teen pH-arvo on alhaisempi kuin tutkimuksessa käytetyn natriumfosfaattiliuoksen ja fermentoitujen teevalmisteiden katekiinistabiilius on parempi kuin fermentoimattomien, vihreä tee ei välttämättä kaipaa c-vitamiinia tuekseen.

Toisaalta sitten, kun vihreän teen katekiinit päätyvät sisäelimiin saakka, ne saattavat olla uudelleen vaarassa hajota, koska elimistön pH-arvo on neutraali tai hieman emäksinen. Vaikka c-vitamiinin lisäämisellä teehen ei siis välttämättä ole vaikutusta vielä teekupissa, se saattaa suojella katekiinien hajoamiselta elimistöön päädyttyään.

Jos ostat juomia, joihin on lisätty vihreän teen uutetta, kannattaa tarkistaa onko ainesosaluettelossa mainittu myös askorbiinihappo. Jos ei, tuotteella ei välttämättä ole katekiineista johtuvia terveysvaikutuksia. Se, riittääkö pelkkä juoman happamuus estämään katekiinien hajoamista, ei ole tämän tutkimuksen perusteella selvää.

Yhteenveto

C-vitamiini suojaa vihreän teen katekiineja hajoamiselta emäksisessä liuoksessa jopa 20 tunnin ajan. Stabiloivan vaikutuksen suuruus riippuu annoksen koosta mutta ei liuoksen pH-arvon muutoksesta. Sitruunahapolla ei ole samanlaista vaikutusta.

3 kommenttia:

Anonyymi,  31. lokakuuta 2011 klo 17.43  

Kokeilin juuri askorbiinihappojauheen lisäämistä vihreään teeheen. Teetä oli just tollaset pari desiä (tl vihreää teetä, vähän mustaa teetä ja siankärsämöä) ja jauhetta silmämääräisesti annostelin sen teelusikan kymmenesosan. C-vitamiinin maku ei erottunut teestä. Teessä oli lisäksi puoli teelusikkaa hunajaa. Eli pahaa makua ei tarvitse pelätä.

Sattuipa vielä niin, että tee oli jälkkärinä ruoka-annokselle, johon olin laittanut teelusikallisen mustapippuria. Tästä seurannee nyt superterveys.

Anonyymi,  17. kesäkuuta 2013 klo 17.49  

"Toisekseen, kaikkein paras vaikutus nähtiin silloin, kun c-vitamiinin määrä liuoksessa oli 0,2 mg/mL. Jos yhden kupin koko on 2,5 desiä, tämä vastaisi 500 mg c-vitamiinia."

Eikö 50mg c-vitamiinia olisi oikeampi määrä?
250mL X 0,2mg/mL = 50mg

Anonyymi,  3. joulukuuta 2014 klo 1.45  

Herää kysymys,että miksi katekiini-polyfenolit eivät saisi hajota elimistössä? Onko solutasolla tarkkaan selvitetty,miten katekiini-polyfenolit reagoivat ja mihin
mahd.jakautuvat/kiinnittyvät eri yhdisteiden kanssa.

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP