Vihreä tee, musta tee ja munasarjasyöpä

>> 13.6.2011


Gynekologinen syöpä on syöpien yläkategoria, jonka alle kuuluu viisi syöpätyyppiä: munasarjasyöpä, kohdunrungon syöpä, kohdunkaulan syöpä, emätinsyöpä ja ulkosynnyttimien syöpä. Munasarjasyöpä ja kohdunrungon syöpä ovat seitsemänneksi ja kahdeksanneksi yleisimmät naisilla todetut syövät. Kohdunkaulan syöpä on toiseksi yleisin.

Ruokavalion vaikutuksesta gynekologisen syövän syntymiseen on erimielisyyksiä, mutta papilloomaviruksen tiedetään olevan suorassa yhteydessä ainakin kohdunkaulan syöpään, emätinsyöpään ja ulkosynnyttimien syöpään. Vihreän teen epigallokatekiinigallaatin (EGCG) on aiemmin osoitettu tehoavan papilloomavirusta vastaan in vitro, mutta vihreän teen tehosta ihmisissä on vähemmän tietoa.

Vastikään julkaistussa meta-analyysissa vertailtiin vihreän teen yhteyttä eri tyyppisiin gynekologisiin syöpiin (lähde). Munasarjasyövän ja vihreän teen yhteyttä oli tutkittu neljässä tutkimuksessa. Kaikissa neljässä tutkimuksessa naisilla, jotka joivat vähintään yhden kupin vihreää teetä päivässä, todettiin harvemmin munasarjasyöpää kuin naisilla, jotka eivät juoneet lainkaan vihreää teetä.

Yhdessä tutkimuksessa seurattiin lisäksi vähintään kolmen vuoden naisia, joilla oli todettu munasarjasyöpä. Teen juominen näytti hyödylliseltä myös heidän kohdallaan: diagnoosin jälkeen teetä juoneet naiset elivät keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin ne, jotka eivät juoneet teetä.

Mustan teen kohdalla yhtä selkeää yhteyttä ei löydetty. Yhden tutkimuksen mukaan eniten mustaa teetä juoneilla naisilla oli 29% pienempi riski sairastua munasarjasyöpään, kun taas toinen tutkimus ei havainnut eroa teen juojien ja muiden välillä.

Seuraavassa kirjoituksessa käsitellään vihreän teen ja kohdunrungon syövän yhteyttä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP