Vihreällä teellä purskuttelu edistää suun terveyttä

>> 19.10.2012


Monet tutkimukset ovat osoittaneet vihreän teen ehkäisevän reikiintymistä. Vihreä tee mm. vähentää haitallisia bakteereita, vahvistaa hammaskiillettä ja estää tärkkelyksen hajoamista sokeriksi. Myös mustalla teellä on positiivisia vaikutuksia, mutta vihreä tee on tehokkaampi vaihtoehto.

Reikiintymisen ehkäisemisen lisäksi vihreä tee näyttää ehkäisevän ientulehdusta ja ienten vetäytymistä. Eräässä tutkimuksessa vihreällä teellä purskuttelu vähensi myös ienten herkkyyttä mutta paransi niiden väriä ja kiinteyttä merkittävästi.

Tuore tutkimus valottaa sitä, kuinka teen juominen vaikuttaa suun puolustusmekanismeihin (lähde). Eräs tällainen puolustusmekanismi ovat suun peroksidaasit, joilla on mm. antimikrobinen vaikutus.  Kaksi tärkeintä suun peroksidaasia (oral peroxidase, OPO) ovat syljen peroksidaasi (salivary peroxidase, SPO) sekä myeloperoksidaasi (myeloperoxidase, MPO). Peroksidaasien toiminta riippuu osittain ruokavaliosta ja todennäköisesti osittain geeneistä.

Tutkijat viittaavat aiempaan tutkimukseensa, jossa ikääntyneet ihmiset joivat vihreää teetä kolmen kuukauden ajan. Heidän peroksidaasitoimintansa oli aktiivisempaa kuin niillä, jotka eivät juoneet teetä. Uudemmassa tutkimuksessa tutkijat päättivät verrata vihreän teen vaikutusta peroksidaaseihin sekä koeputkessa että ihmisillä.

Vihreän teen lisääminen sylkeen lisäsi peroksidaasien toimintaa 280 %, kun taas musta tee lisäsi sitä vain 54 %. Pelkän epigallokatekiinigallaatin (EGCG), vihreän teen tärkeimmän polyfenolin, lisääminen sylkeen nosti peroksidaasien aktiivisuutta vain 42%. Mitä vahvempaa tee oli, sitä suurempi vaikutus peroksidaaseihin.

Kun vihreää teetä testattiin ihmisillä, tulokset olivat hyvin samankaltaisia. Vihreällä teellä purskuttelu lisäsi peroksidaasien toimintaa 268 %. Vaikka vihreän teen uutteet saattavat joissain tapauksissa olla hyödyllisempiä kuin pelkkä vihreän teen juominen, suun terveyden tapauksessa vihreän teen juominen tai purskutteleminen näyttävät olevan tehokkain tapa.

On tosin huomattava, että syljen peroksidaasin korkeammat tasot eivät suoraan kerro paremmasta suun terveydestä. Itse asiassa ihmisillä, joilla on enemmän reikiä hampaissa ja enemmän ientulehduksia, on myös keskimäärin korkeampi peroksidaasiaktiviteetti (lähde). Luultavasti peroksidaasien toiminta kasvaa puolustusmekanismina suun bakteerien erittämän vetyperoksidin haittavaikutuksia vastaan. Toisin sanoen, mitä vakavampi hyökkäys, sitä tehokkaampi puolustus.

Vihreän teen tapauksessa kuitenkin vaikuttaa siltä, että peroksidaasien toiminnan lisääminen johtaa myös parempaan suun terveyteen.

2 kommenttia:

Anonyymi,  25. heinäkuuta 2013 klo 12.51  

Olisi kysymys mikä ei liity varsinaisesti tähän, että kuinka montapussia vihreää teetä voi juoda päivässä että se auttaa laihduttamisesssa. Jakuinka paljon se sisältää kofeinia

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP