3 kupillista vihreää teetä lisää plasman antioksidanttikapasiteettia 12 prosentilla

>> 4.2.2009


Vihreä tee ja antioksidantit ovat saaneet paljon julkisuutta, mutta käytännössä vihreän teen antioksidanttivaikutuksissa on vielä paljon epäselvää. Se, millaisia vaikutuksia vihreällä teellä on koeputkessa, ei aina ole suoraan siirrettävissä ihmisiin.

Sungin ja kumppaneiden tekemän tutkimuksen perusteella näyttää kuitenkin siltä, että vihreällä teellä on ainakin jonkinlainen antioksidanttinen vaikutus myös ihmisissä. He antoivat kymmenelle terveelle koehenkilölle erilaisia määriä vihreää teetä ja mittasivat sitten antioksidanttipitoisuuden plasmasta.

Tutkimus on kiinnostava ensinnäkin siksi, että se tehtiin ihmisillä, mikä antaa eläinkokeita hyödyllisempää tietoa vihreän teen vaikutuksista nimenomaan ihmiskehossa. Toiseksi koehenkilöille annetut määrät olivat monista muista tutkimuksista poiketen niin pieniä, että vastaavien määrien juominen on mahdollista kenelle tahansa.

Vihreä tee ja plasman antioksidantit ihmisissä

Ensimmäisellä viikolla henkilöt joivat 1,5 desilitraa vihreää teetä. Tee valmistettiin keittämällä 2,5 grammaa kuivattuja teelehtiä 80 asteessa 2 minuutin ajan. Käytännössä määrä siis vastaa melko tarkalleen yhtä teepussia ja yhtä kupillista vettä. Toisella viikolla teen määrä kaksinkertaistettiin, ja kolmannella määrä kolminkertaistettiin.


Vihreä tee ja antioksidantit plasmassa
Tunnin jälkeen siitä, kun koehenkilöt olivat juoneet 1,5 desilitraa vihreää teetä, plasman antioksidanttipitoisuus nousi 1,31 millimoolista per litra 1,33 millimooliin per litra. Kahden tunnin kuluttua teen juomisesta pitoisuus oli 1,34 mmol/l.

Toisella viikolla koehenkilöt joivat 3 desilitraa teetä, minkä seurauksena plasman antioksidanttipitoisuus nousi määrästä 1,29 mmol/l määrään 1,38 mmol/l ensimmäisen tunnin jälkeen. Toisen tunnin jälkeen määrä oli 1,37 mmol/l. Vaikka ero lähtötilanteeseen verrattuna oli siis suurempi kuin ensimmäisellä viikolla, toisen tunnin jälkeen mitattu arvo oli tällä kertaa hieman ensimmäisten tunnin määrää matalampi.

Kolmannella viikolla, kun koehenkilöt olivat juoneet 4,5 desilitraa vihreää teetä, antioksidanttien määrä nousi arvosta 1,33 mmol/l arvoon 1,49 mmol/l ensimmäisen tunnin jälkeen. Kahden tunnin jälkeen määrä oli 1,50 mmol/l.

Yhteenveto

Yksi kupillinen vihreää teetä ei nostanut merkittävästi plasman antioksidanttikapasiteettia merkittävästi. Yhden tunnin kuluttua siitä, kun koehenkilöt olivat nauttineet kaksi kupillista vihreää teetä, lisäys oli kuitenkin 7%. Kahden tunnin kuluttua lisäys oli 6,2%. Kolmen kupillisen ja yhden tunnin jälkeen lisäys oli 12%, ja kahden tunnin jälkeen 12,7%.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että vihreällä teellä on antioksidanttinen vaikutus myös ihmisissä. Vaikutus riippuu vihreän teen määrästä ja kestää vähintään kahden tunnin ajan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP