Tee tehostaa insuliinin vaikutusta yli 15-kertaisesti

>> 26.12.2008


Insuliinin toiminnan tehostaminen on elintärkeää niille, jotka sairastavat diabetesta, mutta insuliinijärjestelmän kunnossa pitäminen on hyödyllistä jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle ihmiselle.

Insuliini on hormoni, jota haima tuottaa silloin, kun veren gluukosimäärä kasvaa (esimerkiksi hiilihydraattien syömisen seurauksena). Sen tarkoituksena on pitää veren glukoosi normaaleissa rajoissa. Insuliinin tehtävä on ilmoittaa elimistön soluille, että niiden tulee ottaa verestä glukoosia tasapainon säilyttämiseksi.

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei enää tuota insuliinia. Siitä seuraa korkea veren glukoosipitoisuus ja lopulta kuolema, ellei puuttuvaa insuliinia korvata esimerkiksi injektioilla.

Tyypin 2 diabeteksessa haima tuottaa insuliinia, mutta normaali insuliinimäärä ei enää riitä määräämään soluja ottamaan glukoosia verestä. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä insuliiniresistanssi, joka voi johtaa terveyshaittoihin aina sepelvaltimotaudista sokeuteen. Eräs insuliiniresistanssin tunnetuista syistä on liikalihavuus.

Teellä näyttää olevan suotuisia vaikutuksia insuliinin toimintaan. Andersonin ja Polanskyn in vitro -kokeiden perusteella sekä musta tee, vihreä tee että oolong-tee nostavat insuliinin toimintakykyä yli 15-kertaiseksi.


Yllä oleva kaavio osoittaa, että kun testissä käytettiin ylimääräistä lisättyä insuliinia, yhteenlaskettu insuliiniaktiviteetti oli kaikkein suurin. Kuitenkin silloin, kun ylimääräistä insuliinia ei käytetty, teen vaikutus insuliinin tehokkuuteen oli kaikkein suurin. Tee siis tehosti insuliinin vaikutusta tällöin kaikkein eniten.

Kun teestä tehtiin vahvempaa, myös insuliinia tehostava vaikutus lisääntyi. Vahvuus tosin paransi tuloksia vain tiettyyn pisteeseen asti: kaikkein vahvin tee vaikutti kyllä tehokkaammin kuin kaikkein laimein tee mutta vähemmän tehokkaasti kuin kaksi keskivahvaa teetä.

Tutkijat toteavat, että aktiivisimmat komponentit olivat epigallokatekiinigallaatti (EGCg), tanniinit, epikategiinigallaatti ja teaflaviinit. EGCg oli yli kolme kertaa tehokkaampi kuin tanniinit ja epikategiinigallaatti. Kofeiinilla ja katekiinilla ei todettu olevan mitään vaikutusta.

Kun teehen lisättiin maitoa, insuliinin toimintaa tehostava vaikutus heikentyi. Yksi teelusikallinen (noin 5 grammaa) maitoa heikensi vaikutusta 33 prosentilla. 50 grammaa maitoa heikensi vaikutusta yli 90 prosentilla. Sekä täysmaidolla että rasvattomalla maidolla oli sama negatiivinen vaikutus, kuten myös soijamaidolla ja muilla vastaavilla maidon korvikkeilla. Sen sijaan sitruunamehu ei heikentänyt teen vaikutusta.

Yrttiteet, pikateet ja jääteet eivät tehostaneet insuliinin toimintaa lainkaan.

Tutkijat mainitsevat, että muut tutkimukset ovat osoittaneet, että teen katekiinien nauttiminen ennen tärkkelystä vähentää insuliinin kohoamista ihmisissä. Miten tee voi siis sekä tehostaa insuliinin vaikutusta että vähentää insuliinin määrää veressä? Tutkijoiden mukaan syynä voi olla se, että koska tee nostaa insuliiniaktiviteettia, veren glykoosin laskemiseen tarvitaan vähemmän insuliinia. Teen vaikutuksesta haima tuottaisi täten siis vähemmän mutta tehokkaampaa insuliinia.

Insuliinistaan ja verensokeristaan huolehtiven sekä teen painoa alentavista vaikutuksista kiinnostuneiden kannattaa siis jättää maito väliin teetä juodessaan. Sitruunalla teensä voi silti jatkossakin maustaa huoletta.

1 kommenttia:

Anonyymi,  7. toukokuuta 2010 klo 22.52  

Tämähän on aivan loistava kirjoitussarja. Kiitos!

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP