Kuinka paljon polyfenoleja ja kofeiinia eri teelaadut sisältävät?

>> 22.1.2009


Jos olet joskus pohdiskellut, kuinka paljon kofeiinia tai polyfenoleja eri teet sisältävät, seuraavista kaavioista on varmasti apua.

Kaavioiden luvut ovat peräisin Kuon ja kumppaneiden tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin vihreän teen, mustan teen, oolong-teen ja pu-erh-teen vaikutuksia rotissa. Samalla ilmoitettiin näiden teetyyppien sisältämien polyfenolien ja kofeiinin määrä.

Ensimmäisessä kaaviossa on esitetty kaikkien neljän teelaadun tärkeimpien katekiinien ja kofeiinin määrä. Katekiinit ovat teen bioaktiivisimpia polyfenoleja. Niihin kuuluvat epigallokatekiini (EGC), epigallokatekiinigallaatti (EGCG), epikatekiinigallaatti (ECG), epikatekiini (EC), gallokatekiini (GC) ja katekiini (C).

Vihreä tee, musta tee, oolong-tee ja pu-erh-tee: polyfenolit ja kofeiini
EGCG ja EGC ovat selvästi yleisimmät katekiinit. Näissä voittaja on vihreä tee, joka sisältää eniten kumpaakin katekiinia. Kolme muuta teetä eivät sisällä lähellekään yhtä paljon EGC:tä.

Toisesta kaaviosta on poistettu vihreä tee, jotta se antaisi paremman kuvan muiden teelaatujen polyfenolimääristä.

Vihreä tee, musta tee, oolong-tee ja pu-erh-tee: polyfenolit ja kofeiini
Nyt oolong-tee erottuu joukosta korkealla EGCG-pitoisuudellaan. Monet teen terveysvaikutuksia koskevista tutkimuksista keskittyvät juuri epigallokatekiinigallaattiin, joten myös oolong-tee näyttää terveelliseltä vaihtoehdolta. Lisäksi se sisältää vähiten kofeiinia yhdessä vihreän teen kanssa.

Kolmannesta ja viimeisestä kaaviosta on poistettu EGCG ja EGC, jotta muut katekiinit näkyisivät selvemmin.

Vihreä tee, musta tee, oolong-tee ja pu-erh-tee: polyfenolit ja kofeiini
Vihreä tee ja oolong-tee nousevat voittajiksi EC- ja ECG-kategoriassa. GCG:n ja C:n kohdalla ykkössijalle nousee kuitenkin musta tee.

Mikä tee on terveellisin?

Ylläolevien lukujen perusteella terveellisin tee katekiinien määrän suhteen on vihreä tee. Seuraavalla sijalla on oolong-tee. Kuten kaavioista käy ilmi, mitä enemmän teetä on fermentoitu eli käytetty, sitä vähemmän katekiineja siinä on.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikki teen terveysvaikutukset eivät johdu katekiineista. Musta tee sisältää juuri fermentaatioprosessinsa takia enemmän teaflaviineja, joilla on omat terveysvaikutuksensa. On syytä myös muistaa, että ylläolevat kaaviot perustuvat vain yhteen tutkimukseen.

Mitä ovat oolong-tee ja pu-erh-tee?

Mustan teen ja vihreän teen ero on varmasti lähes kaikille tuttu, mutta entä oolong-tee ja pu-erh-tee? Oolong-tee on itse asiassa vain vihreän teen ja mustan teen välimuoto. Siinä missä vihreän teen käymisaika on hyvin lyhyt ja musta tee on selvästi fermentoitu, oolong-teen käymisaika on jotain niiden väliltä.

Pu-erh-tee, joka on nimetty kasvualueensa mukaan, tehdään perinteitä vaalien vanhoista villipuista kerätyistä teelehdistä. Pu-erh-teen annetaan käydä ja hapettua kuukausien tai jopa vuosien ajan, mikä antaa sille voimakkaan mutta pehmeän maun ja tekee siitä erityisen arvostettua teeharrastajien keskuudessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP