Vihreän teen katekiini muuttaa DHT:n vaikutuksen päinvastaiseksi eturauhasen syöpäsoluissa

>> 29.1.2009


Eturauhassyöpä on miesten syöpäkuolematilastoissa toisena heti keuhkosyövän jälkeen. Syöpä itsessään taas häviää tappajana vain sydän- ja verisuonitaudeille.

Vihreän teen syöpää ehkäisevistä vaikutuksista tiedetään paljon, mutta aina ei ole selvää, millä tavalla vihreä tee tarkkaan ottaen toimii erilaisia syöpiä vastaan. Useimmissa tapauksessa syy positiivisiin vaikutuksiin on eräs vihreän teen polyfenoleista eli epigallokatekiinigallaatti (epigallocatechin gallate, EGCG).

Sama näyttää pätevän myös eturauhassyöpään. Thomas ja kumppanit tutkivat EGCG:n vaikutusta erilaisiin eturauhassyövän solulinjoihin. He huomasivat, että vihreä tee edisti syöpäsolujen tuhoutumista. Kun syöpäsoluihin käytettiin lisäksi DHT:ta, vihreän teen vaikutus tehostui entisestään.

Androgeenit ja eturauhassyöpä

DHT on androgeeni, joka on yleinen termi yhdisteelle, joka edistää tai säätelee maskuliinisten piirteiden kehittymistä. Androgeenit ovat tärkeässä roolissa myös eturauhasen kasvun säätelyssä. Sen takia androgeenien vähentämistä käytetään yhtenä eturauhassyövän hoitokeinona.

Tietyn vaiheen jälkeen antiandrogeenihoito kuitenkin lakkaa tehoamasta, minkä jälkeen syöpä kääntyy muiden kasvumekanismien puoleen. Eräs niistä on insuliinin kaltainen kasvutekijä (IGF-1). Tämä piirre tekee eturauhassyövän hoitamisesta haastavaa.

Vihreä tee ja eturauhassyöpä

Yllä mainitussa tutkimuksessa EGCG vähensi sekä androgeeniherkkien että androgeeneista riippumattomien syöpäsolujen kasvua. Vaikutus oli annoskoosta riippuvainen. Suurin annos vähensi androgeenista riippumattomien syöpäsolujen kasvua 88,2 prosentilla ja 87,5 prosentilla linjasta riippuen. Androgeeniherkkien syöpäsolujen kasvu väheni 59,7 prosentilla.

Pienemmillä annoksilla EGCG:llä oli pelkkä kasvua ehkäisevä vaikutus, kun taas suuremmat annokset onnistuivat aiheuttamaan solukuolemia syöpäsoluissa. Kuolleiden syöpäsolujen määrä yli kaksinkertaistui suuremmilla annoksilla.

DHT, vihreä tee ja eturauhassyöpä

Kun androgeeniherkkiin syöpäsoluihin käytettiin DHT:tä, syöpäsolujen kasvu lisääntyi aluksi annoskoon kasvaessa. Tietyn rajan jälkeen kasvu kuitenkin kääntyi laskuun. Toisiksi suurimmalla annoksella kasvu oli pienempi kuin ilman DHT:ta, ja kaikkein suurin annos pysäytti kasvun lähes kokonaan.

Kun samoihin syöpäsoluihin käytettiin sekä DHT:tä että EGCG:tä, kasvu hidastui enemmän kuin käytettäessä vain jompaa kumpaa. Se tarkoittaa, että DHT ja EGCG toimivat synergistisesti ja saivat aikaan merkittävän syöpää ehkäisevän vaikutuksen.

Tutkijat toteavat, että DHT:n läsnäollessa syöpäsolut muuttuivat herkemmiksi EGCG:lle: normaalisti solukuolemaan eli apoptoosiin riittämätön annos siis riittikin nyt tuhoamaan syöpäsolun. IGF-1:llä tällaista herkistävää vaikutusta ei sen sijaan ollut.

Yhteenveto

Vihreä tee ja sen tärkein polyfenoli, EGCG, ehkäisee tehokkaasti syöpäsolujen kasvua eturauhasessa. Sama syöpää ehkäisevä vaikutus näkyy sekä androgeeniherkissä että androgeenista riippumattomissa syöpäsolulinjoissa. Vihreän teen vaikutus on entistä tehokkaampi DHT:n läsnäollessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP