Vihreä ja musta tee parantavat kolesteroliarvoja ja alentavat painoa rotissa

>> 26.10.2010


Rotilla, joiden kolesteroliarvot nostettiin vaarallisen korkealle tasolle, todettiin merkkejä lisääntyneestä oksidatiivisesta stressistä (lähde). Ne myös painoivat ja söivät muita rottia enemmän.

Kun samoille rotille annettiin lisäksi mustaa tai vihreää teetä, niiden LDL-kolesteroli ja triglyseridit laskivat merkittävästi verrattuna muihin korkeakolesterolisiin rottiin. HDL-kolesteroli sen sijaan nousi. Teetä juoneet rotat pysyivät myös hoikempina kuin ne, jotka eivät saaneet teetä – mukaan lukien verrokkiryhmän rotat – siitä huolimatta, että ne söivät yhtä paljon kuin muutkin.

Vihreän teen vaikutusta painoon on tutkittu aiemmin, ja vaikka tulokset ovat jossain määrin ristiriitaisia, positiivisia tuloksia on enemmän kuin negatiivisia. Vihreä tee todistetusti parantaa insuliiniherkkyyttä ja rasvan palamista liikunnan aikana. Sen lisäksi vihreän teen on osoitettu tehostavan laihtumista dieetin aikana.

Koska kofeiinilla on aineenvaihduntaa kiihdyttävä vaikutus, syyksi on epäilty vihreän teen sisältämää kofeiinia. Toisaalta koeputkikokeissa on huomattu, että vihreän teen muut polyfenolit vaikuttavat suoraan insuliiniherkkyyteen, kun taas kofeiinilla ei ole vaikutusta.

Kolesterolitutkimuksessa myös elimistön sisällä tapahtuva rasvojen peroksidaatio eli härskiintyminen väheni vihreän ja mustan teen myötä. Rasvojen peroksidaatio lisää hapettuneen LDL:n (ox-LDL) määrää, mikä taas on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Itse asiassa hapettunut LDL on huomattavasti tärkeämpi riskitekijä kuin pelkkä LDL tai edes LDL:n ja HDL:n suhde.

Tutkijoiden mukaan vihreä tee ja musta tee voivat suojata liian korkean kolesterolin aiheuttamilta terveyshaitoilta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP