Musta tee on toimiva lääke mahahaavaan

>> 2.11.2010


Mahahaava on haavauma tai syöpymä, joka syntyy, kun ruoansulatuskanavan happamat nesteet syövyttävät vatsan limakalvoa. Sen tyypillisiä oireita ovat vatsassa tuntuva polte tai kipu ja pahoinvointi. Mahahaavan yleisin syy on heliobakteeri, mutta se voi aiheutua myös muista syistä, kuten stressistä.

Useimmiten mahahaavaa hoidetaan antiobiooteilla ja lääkkeillä, jotka vähentävät vatsahappojen tuotantoa. Eräs tällainen lääke on omepratsoli.

Tuoreessa tutkimuksessa vertailtiin eri hoitomuotoja vatsahaavaan (lähde). Rotille aiheutettiin ensin mahahaava, minkä jälkeen niille syötettiin joko mustaa teetä, mustan teen teaflaviineja tai omepratsolia.

Kaikki kolme hoitomuotoa toimivat tehokkaasti mahahaavaa vastaan. Musta tee (40 mg/kg), teaflaviiinit (1 mg/kg) ja omepratsoli (3 mg/kg) paransivat noin kolme neljäsosaa haavaumista. Toimintamekanismit olivat kuitenkin erilaiset: siinä missä omepratsoli vähensi odotetusti mahahappojen määrää, musta tee ja teaflaviinit eivät vaikuttaneet mahahappojen tuotantoon. Sen sijaan ne alensivat mahahaavaan liittyviä tulehdusarvoja.

Vaikka vatsahappoja vähentävät lääkkeet toimivat parantavat haavaumia, niihin liittyy joitakin haitallisia sivuvaikutuksia, kuten lisääntynyt keuhkokuumeen riski (lähde). Teellä tällaisia sivuvaikutuksia ei ole.

Teaflaviinit ovat ikään kuin mustan teen vastine vihreän teen katekiineille: molemmat ovat polyfenoleja, joilla on antioksidanttivaikutuksia. Teaflaviineja muodostuu teelehtien hapettumisen yhteydessä. Vihreässä teessä ei siten ole teaflaviineja. Musta tee sen sijaan sisältää teelehtien hapettumisen eli "fermentaation" kestosta riippuen myös jonkin verran katekiineja.

1 kommenttia:

Maija Haavisto 3. joulukuuta 2010 klo 19.22  

Pelkkä stressi ei aiheuta mahahaavaa, muulloin kuin tilanteissa, joissa syynä on voimakas fysiologinen stressi (esimerkiksi tehohoitopotilaat sairaalassa saavat usein mahahaavan, ellei heille anneta vatsahapon eritystä vähentävää lääkitystä).

Suomeksi ko. lääke on tietenkin omepratsoli

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP