Vihreä tee tehostaa laihtumista dieetin aikana

>> 7.4.2009


Jos suunnittelet dieetin aloittamista, kannattaa harkita vihreää teetä avuksi. Laihdutusrintamalta kuuluuu nimittäin lisää hyvää uutisia.

Sogawa ja kumppanit vertailivat tuoreessa tutkimuksessaan kahden erilaisen teen, vihreän teen ja Awa-teen, vaikutusta rottien laihtumiseen. Rottia lihotettiin ensin syöttämällä niille tavallisen ruokavalion ohella laardia. Sen jälkeen niiden saamaa kalorimäärää rajoitettiin 50 prosentilla rottien tyypilliseen energiasaantiin verrattuna. Dieetin aikana rottien ruokaan lisättiin joko 3% vihreän teen tai Awa-teen uutetta. Verrokkiryhmän ruokaan ei lisätty lainkaan teetä.

Awa-tee on perinteinen tee, jota valmistetaan Tokushiman prefektuurissa Japanissa. Valmistus tapahtuu fermentoimalla teelehtiä maitohappobakteerien avulla. Näin saatava tee sisältää vähemmän katekiineja mutta yhtä paljon polyfenoleja kuin vihreä tee, mikä tarkoittaa, että katekiinit ovat vain yksi teen polyfenolityypeistä.

Tulokset

Laihdutusdieetin aikana kaikki kolme ryhmää pudottivat painoaan merkittävästi. Vihreää teetä ja Awa-teetä saaneilla rotilla painonpudotus oli ~25% suurempi kuin verrokkiryhmän rotilla. Teelaatujen välillä ei ollut eroa.

Rasvaprosentti pysyi laihtumisesta huolimatta verrokkiryhmässä ennallaan, kun taas teeryhmien rotat pudottivat rasvan osuutta painostaan ~10 prosentilla. Vihreä tee ja Awa-tee myös vähensivät vyötärönseudun rasvan kertymistä.

Plasman insuliinin määrä oli hieman alhaisempi teetä saaneilla rotilla, mutta ero verrokkiryhmään ei ollut tilastollisesti merkittävä – siitä huolimatta, että vihreän teen on osoitettu parantavan insuliiniherkkyyttä sekä koeputkessa että terveissä ihmisissä. Toisaalta plasman leptiinin määrä, joka sekin on yhteydessä painoon ja rasvaprosenttiin ihmisissä, oli merkittävästi alhaisempi teellä ruokituissa ryhmissä.

Yhteenveto

Dieetillä olleet rotat, jotka saivat lisäksi vihreää teetä tai Awa-teetä, laihtuivat enemmän ja vähensivät rasvaprosenttiaan enemmän kuin dieetillä olleet verrokkiryhmän rotat. Vihreä tee ja Awa-tee alensivat myös leptiinin määrää plasmassa. Eri teelaatujen välillä ei ollut merkittävää eroa, mikä viittaa siihen, että myös muilla polyfenoleilla kuin katekiineilla (joita on pääasiassa vihreässä teessä) on terveysvaikutuksia.

Vaikka kaikki kolme ryhmää söivät saman verran rasvaa, teetä saaneiden rottien uloste sisälsi selvästi enemmän rasvaa. Tämän perusteella vihreä tee ja Awa-tee vähensivät ruokavaliosta saadun rasvan imeytymistä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP