Vihreä tee voi ehkäistä ientulehdusta ja ienten vetäytymistä

>> 5.10.2010


Ienten vetäytyminen ja hampaan vieruskudoksen tulehdukset ovat yleisiä vaivoja, joihin vaikuttavat niin suuhygienia, elämäntavat kuin ruokavaliokin.

Ienten vetäytymisen seurauksena muodostuvat ientaskut voivat aiheuttaa kuumien tai kylmien ruokien ja juomien yhteydessä vihlontaa. Vihlontaa voi ehkäistä hammastahnoilla, mutta markkinoilla olevat tahnat eivät poista vihlonnan syytä vaan ainoastaan toimivat puudutteina. Itse asiassa ienten vetäytymistä pidetään peruuttamattomana vahinkona, joka on mahdollista korjata ainoastaan kirurgisin toimenpitein.

Juuri ilmestynyt rotilla tehty tutkimus osoittaa, että vihreä tee voi ehkäistä ienten tulehtumista (lähde). Rotat jaettiin normaalin verrokkiryhmän lisäksi kolmeen ryhmään, joille aiheutettiin ensin ientulehdus. Ensimmäiselle ryhmälle ei tehty sen jälkeen mitään, toiselle siveltiin ikeniin tavallista hammastahnaa, ja kolmannelle vihreän teen katekiinejä sisältävää hammastahnaa.

Verrokkiryhmän suut olivat kahdeksan viikon jälkeen kunnossa, mutta ientulehduksesta kärsivillä rotilla ilmeni ienten vetäytymistä, luukatoa ja tulehdussolujen leviämistä ienten alla olevaan kudokseen.

Tavalliseen hammastahnaan verrattuna vihreä teen katekiinit ehkäisivät tehokkaammin tulehdussolujen leviämistä. Vihreä tee myös vähensi ienten oksidatiivista stressiä ja tulehdukseen liittyviä sytokiineja. Tutkijoiden mukaan vihreän teen katekiineja sisältävä hammastahna voi auttaa ehkäisemään ientulehdusta.

Markkinoilla on joitakin vihreän teen katekiineja sisältäviä hammastahnoja, joita on tilattavissa ainakin ulkomailta. Vaikka tutkimuksessa rotille ei juotettukaan vihreää teetä, aiempien tutkimusten perusteella ei ole lainkaan mahdotonta, etteikö vihreän teen juominenkin voisi ehkäistä ientulehdusta. Sekä vihreän että mustan teen on nimittäin jo osoitettu ehkäisevän hampaiden reikiintymistä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP