Vihreä tee saattaa ehkäistä virtsan pidätysvaikeuksia

>> 26.4.2011


Vihreää teetä pidetään usein diureettina, mutta sillä on myös toisenlainen vaikutus rakon toimintaan: uuden japanilaistutkimuksen mukaan vihreä tee näyttää nimittäin ehkäisevän keski-ikäisten naisten pidätysvaikeuksia (lähde).

Tutkimukseen otettiin mukaan kolmesataa 40–75-vuotiasta japanilaista naista, joilta kysyttiin, kuinka usein he juovat teetä tai kahvia. Sen lisäksi kukin osallistuja täytti virtsan pidätysvaikeuksia koskevan kyselykaavakkeen.

Ne osallistujat, jotka omien sanojensa mukaan kärsivät pidätysvaikeuksista, joivat keskimäärin vähemmän vihreää teetä kuin muut – noin kuusi desilitraa päivässä verrattuna seitsemään ja puoleen desiin. Keskimäärin vihreää teetä siis juotiin länsimaalaisittain varsin paljon. Keskihajonta osallistujien välillä oli kuitenkin hyvin suuri, eivätkä kaikki naiset juoneet teetä lainkaan.

Kun osallistujat jaettiin juojiin ja ei-juojiin, ero oli vielä selkeämpi. Verrattuna niihin, jotka eivät juoneet lainkaan vihreää teetä, vähintään neljän kupin juominen päivässä pudotti pidätysvaikeuksista kärsimisen riskiä 66 prosentilla. Tutkijoiden mukaan pidätysvaikeuksien vähenemiseen liittyi sekä vihreän teen määrä että juontitiheys – toisin sanoen mitä useammin, sen parempi.

Mustalla teellä, oolong-teellä ja kahvilla ei jostain syystä havaittu vastaavaa vaikutusta. Ilmeisesti vaikuttava ainesosa ei siis ollut kofeiini, sillä vihreä tee sisältää vähemmän kofeiinia kuin musta tee ja oolong-tee, jotka molemmat sisältävät vähemmän kofeiinia kuin kahvi. Sen sijaan vihreä tee sisältää enemmän katekiineja kuin tummemmat teelaadut, mikä saattaa selittää havainnot.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP