Nopeat hiilihydraatit, verensokeri ja vihreä tee

>> 13.1.2011


Nopeilla hiilihydraateilla tarkoitetaan sellaisia hilihydraatteja, jotka hajoavat ruoansulatuksessa nopeasti. Sen vaikutuksesta verenkiertoon vapautuu nopeasti glukoosia. Tällaisilla ruoilla on korkea glykeeminen indeksi.

Verenkiertoon vapautuva glukoosi on yhteydessä elimistön insuliinivasteeseen. Ruokien aiheuttamaa insuliinin vapautumista mitataan insuliini-indeksillä. Hiilihydraattien kohdalla glykeeminen indeksi ja insuliini-indeksi kulkevat melko pitkälti käsi kädessä, mutta ne voivat myös erota toisistaan: esimerkiksi liha ja proteiini nostavat insuliinia siitä huolimatta, että ne eivät sisällä lainkaan tai hyvin vähän hiilihydraatteja.

Korkean glykeemisen indeksin ruoat ovat yleensä haitallisia etenkin diabeetikoille, mutta niistä voi olla haittaa myös niille, joiden insuliinineritys toimii normaalisti. Korkea verensokeri esimerkiksi edesauttaa glykaation lopputuotteiden muodostumista.

Mitä huonommin insuliini toimii, sitä enemmän insuliinia tarvitaan varastoimaan glukoosia verestä. Pitkällä aikavälillä runsaasti korkean glykeemisen indeksin ruokia sisältävä ruokavalio voi johtaa liikalihavuuteen ja sen seurauksena insuliiniresistanssiin ja korkeaan verensokeriin. Vakavan insuliiniresistanssin seurauksia taas ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja sokeus.

Insuliinin toimintaan eli insuliiniherkkyyteen voi kuitenkin vaikuttaa. Vihreän teen on osoitettu parantavan insuliiniherkkyyttä yli 15-kertaisesti. Keskivahva tee oli tehokkaampi kuin laimein ja kaikkein vahvin tee.

Ei ole aivan selvää, onko insuliinin kannalta paras vaihtoehto nauttia tee ennen ateriaa vai sen aikana. Jotain voi kuitenkin päätellä siitä, että vihreän teen polyfenoleja sisältävä valmiste ennen glukoosirasitekoetta vähentää insuliinin tarvetta. Lisäksi vaikka teen vaikutus plasman antioksidanttipitoisuuteen kestääkin vähintään kaksi tuntia, se on suurimmillaan noin puolen tunnin kuluttua juomisesta. Aasiassa teetä tosin juodaan usein läpi aterian.

Toisaalta tee myös suojaa hampaita bakteerien aiheuttamalta reikiintymiseltä, joten teen juominen on hyödyllistä myös hiilihydraattipitoisen ruoan nauttimisen jälkeen happohyökkäyksen estämiseksi.

Myös mustan teen tanniinit parantavat insuliiniherkkyyttä, mutta kaikkein tehokkain teen polyfenoli on epigallokatekiinigallaatti (EGCG), jota on eniten vihreässä (tai valkoisessa) teessä. Vaikka maidon lisääminen ei merkittävästi vähennäkään teen antioksidanttivaikutusta, insuliinin tehostamiseen sillä on kuitenkin negatiivinen vaikutus. Paras vaihtoehto insuliinin kannalta on siis vihreä tai valkoinen tee ilman maitoa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP