Vihreä tee ja musta tee estävät hampaiden reikiintymistä

>> 18.12.2008


Sekä vihreä tee että musta tee näyttävät olevan hyödyllisiä suun terveyden kannalta.

Hamilton-Millerin tekemän tutkimuksen mukaan teessä olevilla ainesosilla, erityisesti katekiineilla, saattaa olla reikiintymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Tutkimuksessa todetaan, että vihreä ja musta tee tuhoavat Streptococcus mutans -bakteereja. Nämä suussa esiintyvät bakteerit ovat merkittävä tekijä hampaiden reikiintymisessä.

Tee myös estää bakteerien kiinnittymistä hampaiden pintaan sekä vähentää glukoosimolekyylien syntymistä ja amylaasia, joka pilkkoo tärkkelystä sokeriksi.

Samantapaisiin tuloksiin päätyivät myös Rasheed ja Haider, joiden mukaan vihreän teen uutteet estivät erilaisten bakteerien syntyä suussa. Fukuoka puolestaan toteaa, että vihreästä teestä tehty uute paransi hammaskiilteen suojaa happohyökkäyksiä vastaan. Samanlainen vaikutus oli nähtävissä myös silloin, kun uutteesta poistettiin fluoridi.

Hirasawa ja kumppanit tutkivat epigallokatekiinigallaatin (engl. epigallocatechin gallate, EGCg) vaikutusta suun terveyteen. Tulosten perusteella epogallokatekiinigallaatti, joka on eräs vihreän teen tärkeimmistä polyfenoleista, vähensi tehokkaasti bakteereita ja happojen syntymistä hammasplakissa.

Vihreän teen katekiinit ovat ilmeisesti hyödyksi myös ikenille. Okamoton ja kumppaneiden mukaan katekiinit saattavat vähentää hampaiden juurikalvon tulehduksesta eli periodontiitista johtuvaa ienten vetäytymistä.

Myös mustalla teellä on suun terveyttä edistäviä vaikutuksia. Wu ja Zhu esittävät, että mustan teen polyfenolit estävät pahanhajuista hengitystä aiheuttavien bakteerien syntymistä. Suuret polyfenoliannokset estivät bakteerien synnyn kokonaan, kun taas pienempiä määriä käytettäessä niiden kasvu väheni 30 prosentilla.

Mustan teen hyödyt eivät rajoitu pelkästään ihmisiin: Linke ja LeGeros laittoivat hamsterit joko tavalliselle ruokavaliolle tai reikiintymistä aiheuttavalle ruokavaliolle, joka sisälsi paljon sukroosia. Kun hamstereille annettiin mustasta teestä tehtyä uutetta veden sijaan, niiden hampaiden reikiintyminen väheni merkittävästi. Vaikutus oli vielä selvempi kariogeenisen ruokavalion ryhmässä.

Vastaaviin tuloksiin päätyivät myös Toyuz ja Amsel. He toteavat tutkimuksessaan, että musta tee heikensi reikiintymisen alkamista ja edistymistä rotissa jo kahden viikon jälkeen.

Kuten vihreä tee, myös musta tee toimii ilman fluoridiakin. Yu ja kumppanit huomauttavat kuitenkin, että mustan teen vaikutukset ovat kaikkien suurimmat silloin, kun sen kanssa käytetään fluoridin, tanniinin, katekiinien, kofeiinin ja tokoferolien kaltaisia yhdisteitä. Parhaiten toimi tanniinihapon ja fluoridin yhdistelmä.

Yllä mainitut tutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että musta ja vihreä tee estävät kumpikin tehokkaasti hampaiden reikiintymistä. Kannattaa tosin pitää mielessä, että musta tee saattaa värjätä hampaita enemmän kuin vihreä tee, joten vihreä tee voi olla parempi valinta hampaidensa väristä huolissaan oleville.

1 kommenttia:

Saara 6. maaliskuuta 2023 klo 11.39  

Minä en tiennytkään, että tee voi estää reikiintymistä. Täytyykin alkaa juomaan niitä enemmän. Meillä on myös mietitty, että pitäisi lapsille jonkinlaisia Xylitoli tuotteita hankkia. He eivät teestä pidä, eivätkä sitä saa vielä juoda.

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP