Teelehden polyfenolit ehkäisevät keuhkosyöpää hiirissä

>> 13.7.2010


Keuhkosyövästä parantuminen on moneen muuhun syöpään varsin epätodennäköistä, koska se huomataan yleensä liian myöhään. Sen vuoksi ennaltaehkäisy ja riskin minimointi on tärkeää.

Teelehtien polyfenolien on osoitettu suojaavan monelta erilaiselta syövältä. Sekä mustalla teellä että vihreällä teellä on antikarsinogeeninen vaikutus. Vaikka vihreää teetä monesti pidetään ylivertaisena, vaikutuksen tehokkuus riippuu syövän tyypistä. Musta tee esimerkiksi ehkäisee ihosyöpää tehokkaammin kuin vihreä tee.

Usein tehokkaimmaksi polyfenoliksi osoittautuu epigallokatekiinigallaatti (EGCG), jota on enemmän vihreässä teessä. Tämä antioksidantti esimerkiksi muuttaa DHT:n vaikutuksen päinvastaiseksi eturauhasen syöpäsoluissa. Vihreän teen juominen myös vähentää happiradikaalien aiheuttamia DNA-vaurioita, mikä osaltaan suojaa syövältä.

Epigallokatekiinigallaatin on jo aiemmin osoitettu tappavan keuhkosyöpäsoluja. Itse asiassa muutkin vihreän teen katekiinit vähentävät keuhkosyöpäsolujen elinkelpoisuutta, mutta vain EGCG saa syöpäsolut tuhoamaan itse itsensä apoptoosin eli ohjelmoidun solukuoleman kautta.

Uuden tutkimuksen mukaan sekä vihreällä teellä että mustalla teellä on keuhkosyövältä suojaava vaikutus (lähde). Tutkimuksessa hiirille aiheutettiin keuhkosyöpäkasvaimia antamalla niille dietyylinitrosoamiinia. Nitrosoamiinit ovat karsinogeenisiä typpiyhdisteitä, joita on esimerkiksi joissain tupakkatuotteissa. Hiirillä, jotka saivat lisäksi mustan tai vihreän teen polyfenoleja, oli huomattavasti vähemmän kasvaimia keuhkoissaan.

Polyfenolit mm. vähensivät Akt-geenien ja syklo-oksygenaasi-2:n ekspressiota. Akt-geeniperheeseen kuuluva Akt1 säätelee solujen selviytymistä. Koska Akt1-geeni voi estää ohjelmoituja solukuolemia, se on merkittävä tekijä monentyyppisissä syövissä.

Vihreän tai mustan teen juominen saattaa siis olla helppo tapa vähentää keuhkosyövän riskiä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP