Vihreä tee ja kapsaisiini vähentävät nälän tunnetta ja syötyjen kalorien määrää

>> 14.4.2009


Vihreän teen on osoitettu tehostavan laihtumista dieetin aikana ja rasvan palamista liikunnan aikana, mutta auttaako vihreän teen juominen pitämään nälän loitolla silloin, kun kalorien määrää ei ole rajoitettu?

Reinbach ja kumppanit määräsivät tuoreessa tutkimuksessaan koehenkilöt kahdelle eri ruokavaliolle: toisen aikana he söivät enemmän ja toisen aikana vähemmän kuin tavallisesti. Kumpikin ruokavalio kesti kolme viikkoa. Sinä aikana osallistujat saivat lisäksi joko vihreää teetä, kapsaisiinia, paprikajauhetta, vihreän teen ja kapsaisiinin yhdistelmää tai plaseboa. Tarkoituksena oli vertailla eri valmisteiden vaikutusta ruokahaluun.

Tutkimuksen ruokavaliot

Kalorivajedieetin aikana osallistujat söivät aamiaisella 10% ja lounaalla 15% tyypillisestä kaloritarpeestaan. Korkeakalorisen dieetin aikana vastaavat määrät olivat 20% ja 40%. Päivällisellä koehenkilöt puolestaan saivat syödä niin paljon kuin halusivat, mutta kalorien määrästä pidettiin kirjaa.

Osallistujien tuli nauttia saamaansa valmistetta kaikkien kolmen aterian yhteydessä. Vihreä tee -ryhmässä olleet henkilöt joivat 3,5 desilitraa vihreästä teestä valmistettua juomaa, joka sisälsi noin 600 milligrammaa katekiineja ja noin 75 kofeiinia. Kapsaisiinikapselit sisälsivät 510 mg cayennepippuria. Paprikajauhe oli valmistettu CH-19 Sweet -nimisestä makeasta paprikalajikkeesta, jolla väitetään olevan laihduttava vaikutus.

Tulokset

Vaikka koehenkilöt söivät kalorivajedieetin aikana päivällisellä enemmän kuin korkeakalorisen dieetin aikana, heidän painonsa putosi. Vastaavasti korkeakalorisen dieetin aikana koehenkilöiden paino nousi. Näin varmistuttiin siitä, että toinen ruokavalio todella sisälsi vähemmän energiaa kuin toinen.

Kaikki valmisteet vähensivät päivällisellä syötyjen kalorien määrää silloin, kun osallistujat olivat korkeakalorisella ruokavaliolla. Kaikkein tehokkain oli vihreän teen ja kapsaisiinin yhdistelmä. Seuraavaksi paras vaihtoehto oli vihreä tee. Valmisteilla oli samantapainen mutta heikompi vaikutus silloin, koehenkilöt olivat kalorivajedieetillä. Päivällisellä syödyt kalorimäärät näkyvät alla olevassa kaaviossa.


Vihreä tee, kapsaikiini, paprika ja syötyjen kalorien määrä
Vähiten nälkää ja eniten kylläisyyden tunnetta ilmoittivat tuntevansa ne henkilöt, jotka nauttivat aterioiden yhteydessä vihreää teetä ja kapsaisiinia yhdessä. Yhdistelmä myös sai osallistujat pitämään aterioita vähemmän houkuttelevana, mutta vihreällä teellä tai kapsaisiinilla yksinään ei ollut samanlaista vaikutusta. Lisäksi vihreä tee ja kapsaisiini, yhdessä tai erikseen, vähensivät osallistujien mielenkiintoa rasvaisia, suolaisia ja lämpimiä ruokia kohtaan.

Yhteenveto

Vihreä tee, cayennepippuri, makea paprika ja vihreän teen sekä cayennepippurin yhdistelmä vähensivät päivällisellä syötyjen kalorien määrää. Vaikutus oli suurempi silloin, kun koehenkilöt söivät aamiaisella ja lounaalla normaaliin kaloritarpeeseensa nähden tavallista enemmän. Vihreän teen ja kapsaisiinin yhdistelmä (~1800 mg katekiineja ja 1530 mg cayennepippuria) vähensi kaikkein tehokkaimmin sekä syötyjen kalorien määrää että ruokahalua.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP