Vihreän teen antioksidantti edistää hiustenkasvua

>> 29.12.2008


Aasiassa kärsitään tunnetusti vähemmän hiustenlähdöstä kuin muualla maailmassa. Japanissa ja Kiinassa myös juodaan vihreää teetä huomattavasti enemmän kuin länsimaissa. Tarkoittaa se siis, että vihreä tee on lääke hiustenlähtöön?

Vihreän teen vaikutusta hiustenkasvuun on toistaiseksi tutkittu vasta vähän. Uraauurtavassa tutkimuksessaan Kwon ja kumppanit testasivat vihreän teen vaikutusta viljeltyihin hiustuppinäytteisiin ja elävien ihmisten hiuksiin. He toteavat seuraavaa:

Recently, it was reported that EGCG might be useful in the prevention or treatment of androgenetic alopecia by selectively inhibiting 5alpha-reductase activity. However, no report has been issued to date on the effect of EGCG on human hair growth. This study was undertaken to measure the effect of EGCG on hair growth in vitro and to investigate its effect on human dermal papilla cells (DPCs) in vivo and in vitro.

EGCG promoted hair growth in hair follicles ex vivo culture and the proliferation of cultured DPCs. The growth stimulation of DPCs by EGCG in vitro may be mediated through the upregulations of phosphorylated Erk and Akt and by an increase in the ratio of Bcl-2/Bax ratio. Similar results were also obtained in in vivo dermal papillae of human scalps. Thus, we suggest that EGCG stimulates human hair growth through these dual proliferative and anti-apoptotic effects on DPCs.

Tutkijat sivelivät kokeessaan epigallokatekiinigallaattia (EGCg) sekä viljeltyihin hiustuppiin (cultured hair follicles), verinahan nystyihin (cultured dermal papillae) että koehenkilöiden päänahkaan.

Vihreä tee ja hiustuppiviljelys

Viljellyissä hiustupissa 95-prosenttinen vihreän teen uute sai hiustupet kasvamaan yli kaksi kertaa tavallista pidemmiksi. Hiustenkasvu lähes kolminkertaistui. Viljellyissä nystyissä uute lisäsi uusien solujen määrää.

Tutkijoiden mukaan EGCg vaikutti merkittävästi Erk-, Akt- ja Bcl-2-entsyymien toimintaan. He toteavat, että tämä vaikutus saattaa olla syynä viljellyissä näytteissä nähtyihin positiivisiin tuloksiin.

Vihreä tee ja elävä päänahka

Nähdäkseen onko vihreällä teellä samanlaisia vaikutuksia myös koehenkilöiden hiuskasvuun, tutkijat sekoittivat 10 prosentin vahvuista EGCg:tä etanoliin ja sivelivät sitä suoraan koehenkilöiden päänahkaan. Tulokset olivat positiivisia: katekiinilla oli samanlainen vaikutus entsyymien toimintaan kuin viljellyissä näytteissäkin.

Jos siis tutkijat ovat oikeassa siitä, että tulosten taustalla on vihreän teen vaikutus näihin entsyymeihin, EGCg näyttää toimivan myös ihmisissä.

Tutkijat toteavat yhteenvedossaan, että kokeiden perusteella EGCg stimuloi hiustenkasvua solumäärän lisääntymisen ja solukuoleman ehkäisyn kautta. Lisäksi EGCg saattaa pidentää hiusten anageeni- eli kasvuvaihetta.

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP