Vihreän teen EGCG nopeuttaa mahahaavan paranemista
>> 25.5.2011
Joka neljännelle tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaiselle käyttäjälle kehittyy jossain vaiheessa maha- tai pohjukaissuolihaava. Tunnetuimpia tulehduskipulääkkeitä ovat aspiriini ja ibuprofeiini.
Sen lisäksi, että ne aiheuttavat haavaumia vatsassa ja suolistossa, tulehduskipulääkkeet myös hidastavat niiden paranemista. Suomessakin menehtyy joka vuosi arviolta 200–300 ihmistä tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksiin. Mahahaavalääkkeet puolestaan ovat kalliita eivätkä ehkäise haavaumien uusiutumista.
Tuoreessa intialaisessa tutkimuksessa vertailtiin mahahaavalääke omepratsolin ja vihreän teen polyfenoleihin kuuluvan epigallokatekiinigallaatin (EGCG) tehokkuutta hiirissä (lähde). Hiirille syötettiin ensin tulehduskipulääkkeisiin kuuluvaa indometasiinia, joka aiheutti niissä vatsahaavaumia. Sen jälkeen niille annettiin joko perusannos omepratsolia (3 mg/kg) tai EGCG:tä eri suuruisina annoksina (0,5–5 mg/kg). Verrokkiryhmän hiiret eivät saaneet kumpaakaan lääkettä.
Kolmen päivän jälkeen verrokkiryhmän haavaumat eivät olleet ehtineet parantua lainkaan, kun taas omepratsolia saaneiden hiirien haavaumista oli parantunut ~75%. Vihreän teen polyfenoli paransi haavaumia sitä tehokkaammin, mitä suurempi annos oli. Kun annos oli 3 mg/kg, haavaumat paranivat yhtä nopeasti kuin omepratsolilla. Suurimman annoksen (5 mg/kg) saaneiden hiirien haavaumista oli kolmen päivän jälkeen parantunut jopa ~82%.
Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat vatsahaavoja usean eri mekanismin kautta. Ne esimerkiksi synnyttävät vapaita happiradikaaleja, lisäävät rasvahappojen härskiintymistä sekä aiheuttavat immuniteettia säätelevien sytokiinien epätasapainoa. Tässä tutkimuksessa EGCG:n todettiin vähentävän kaikkia kolmea jopa tehokkaammin kuin omepratsoli.
Vaikka sekä omepratsolilla että EGCG:llä on antioksidanttivaikutuksia, vihreän teen ja omepratsolin toimintamekanismien arvellaan ovat hyvin erilaiset. Omepratsolin pääasiallinen teho perustuu vatsahappojen tuotannon vähenemiseen, kun taas vihreän teen sanotaan lisäävän vatsahappojen eritystä. Myös mustalla teellä on aiemmin havaittu vastaavia vaikutuksia:
Musta tee (40 mg/kg), teaflaviiinit (1 mg/kg) ja omepratsoli (3 mg/kg) paransivat noin kolme neljäsosaa haavaumista. Toimintamekanismit olivat kuitenkin erilaiset: siinä missä omepratsoli vähensi odotetusti mahahappojen määrää, musta tee ja teaflaviinit eivät vaikuttaneet mahahappojen tuotantoon. Sen sijaan ne alensivat mahahaavaan liittyviä tulehdusarvoja.
Tutkijat pitävät vihreän teen epigallokatekiinigallaattia lupaavana lääkkeenä vatsahaavaan juuri siksi, ettei sillä ole todettu haittavaikutuksia suurinakaan määrinä.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti