Vihreän teen antioksidantti lievittää kofeiinin piristävää vaikutusta

>> 7.7.2010


Sekä kahvi että tee sisältävät kofeiinia. Musta tee sisältää enemmän kofeiinia kuin vihreä tee, ja valkoinen tee oletettavasti vielä vähemmän kuin vihreä tee. Oolong-teen kofeiinipitoisuus on mustan ja vihreän teen välillä.

Monet ihmiset ovat herkkiä kofeiinin vaikutuksille. Vaikka kofeiiniin kehittyykin toleranssi, jo yksi kuppi kahvia on joillekin liikaa. Harva on kuitenkaan huomannut vastaavia vaikutuksia juotuaan suuriakaan määriä vihreää teetä.

Eräs mahdollinen selitys kahvin ja teen erolle on, että tee sisältää teaniinia, jolla on rauhoittava vaikutus. Teorian mukaan teaniini neutralisoi kofeiinin piristävää vaikutusta. Teaniini ei kuitenkaan ole ainakaan yksin vastuussa kahvin ja teen erosta. Uuden tutkimuksen mukaan myös eräällä vihreän teen antioksidantilla, epigallokatekiinigallaatilla (EGCG), on vaikutusta asiaan (lähde).

Kun hiirille annettiin suuria määriä kofeiinia, niissä näkyi ahdistuksen merkkejä ja ne suoriutuivat sokkeloista verrokkiryhmää huonommin. Hiirille, joille annettiin kofeiinin lisäksi vihreän teen epigallokatekiinigallaattia, ahdistuneisuus hävisi. EGCG:tä ja kofeiinia saaneet hiiret suoriuuivat sokkeloista yhtä hyvin kuin hiiret, jotka eivät olleet saaneet kumpaakaan. Sama neutralisoiva vaikutus näkyi myös aivokäyrätesteissä.

Vaikka kofeiini sopivina määrinä piristää ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan, liian suurina annoksina se aiheuttaa myös negatiivisia vaikutuksia. Tämän tutkimuksen perusteella vihreän teen sisältämä antioksidantti EGCG poistaa ainakin joitain niistä. Se voi selittää myös, miksi suurikaan määrä vihreää teetä ei yleensä aiheuta samanlaisia negatiivisia tuntemuksia kuin suuri määrä kahvia.

On myös mahdollista, että vihreän teen nauttiminen liian suuren kahvimäärän jälkeen voi lievittää huonoa oloa. Tätä ei kuitenkaan suoraan osoitettu tutkimuksessa.

1 kommenttia:

sera,  29. lokakuuta 2010 klo 13.50  

Itse olen huomanut että vihreän teen nauttiminen rauhoittaa mieltä ja saa olon "särmäksi" jolloin hommat sujuvat kuin rutiinilla viilipyttynä.

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP