Vihreä tee ehkäisee fruktoosin haittavaikutuksia

>> 4.1.2011


Fruktoosi eli hedelmäsokeri on monosakkaridi eli sokereiden yksinkertaisin muoto. Muita monosakkarideja ovat esimerkiksi glukoosi ja galaktoosi. Tavallinen pöytäsokeri sen sijaan on disakkaridi, joka muodostuu kahdesta monosakkaridista, glukoosista ja fruktoosista.

Moni ajattelee hedelmäsokerin olevan terveellisempää kuin valkoisen pöytäsokerin – kuulostaahan jo hedelmäsokeri nimenä terveellisemmältä kuin sakkaroosi. Lisäksi fruktoosin vaikutus mm. verensokeriin ja insuliiniin on erilainen kuin glukoosilla, minkä vuoksi fruktoosi on helppo saada näyttämään glukoosia terveellisemmältä vaihtoehdolta. Esimerkiksi agave-siirappia mainostetaan toisinaan vedoten sen alhaiseen glykeemiseen indeksiin.

Myös liiallisella fruktoosin saannilla on kuitenkin haitallisia vaikutuksia. Fruktoosi suurina määrinä esimerkiksi nostaa LDL-kolesterolia ja triglyseridejä ja aiheuttaa ongelmia erityisesti diabeetikoille. Fruktoosin haittapuolet johtuvat ainakin osittain siitä, että hedelmäsokerin metabolisoinnista on vastuussa pääasiassa maksa. Koska fruktoosi ei nosta insuliinia samalla tavalla kuin glukoosi, fruktoosilla ei myöskään ole vastaavaa vaikutusta kylläisyyden tunteesta vastaaviin hormoneihin (lähde). Sen vuoksi fruktoosia on helppo syödä liikaa, mikä edelleen panee maksan tuottamaan lisää triglyseridejä.

Eräässä tutkimuksessa niiden rottien, joille syötettiin suurin osa hiilihydraateista fruktoosina, kolesteroliarvot ja triglyseridit kohosivat verrattuna maissitärkkelystä saaneisiin verrokkiryhmän rottiin (lähde). Vihreän teen uute kuitenkin ehkäisi fruktoosin triglyseridejä nostavaa vaikutusta.

Vihreä tee ei näytä esimerkiksi hibiskusteehen verrattuna olevan suurta vaikutusta kolesteroliarvoihin ihmisillä, joiden arvot ovat normaalilla tasolla. Rotilla tehdy kokeet kuitenkin viittaavat siihen, että vihreä ja musta tee laskevat LDL-kolesterolia ja triglyseridejä silloin, kun ne ovat kohonneet liikaa. Samassa tutkimuksessa tee myös vähensi rasvojen hapettumista. Hapettunut LDL-kolesteroli on suurimpia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Vihreä tee ei siis välttämättä paranna normaaleja kolesteroliarvoja entisestään, mutta se näyttää ehkäisevän huonojen kolesteroliarvojen haittavaikutuksia ja palauttavan arvot terveellisemmälle tasolle. Kolesteroliarvoihin voi vaikuttaa myös ruokavaliolla – virallisiin suosituksiin tosin kannattaa suhtautua varauksella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP